close
premier
utoljára
22445_-_254

Itt a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó második évadja - PR

Kevesebb mint egy hónappal az amerikai premier után, október 22-én kódolatlanul mutatta be az HBO a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó második évadjának első részét, melyet kis szünet után hamarosan követ a folytatás. November 14-től ugyanis az HBO saját gyártású, a húszas évek Atlantic Cityjében játszódó sorozatának legújabb évadját az első résztől kezdve vetíti a csatorna.

A sorozat legújabb epizódjai pedig továbbra is már az amerikai premier másnapján felkerülnek az HBO GO és az HBO OD filmtárba.

A Boardwalk Empire - Gengszterkorzót már 2010-es indulása előtt óriási érdeklődés kísérte, miután kiderült, hogy a pilotot Martin Scorsese rendezi, ráadásul olyan magas költségvetéssel készül, amilyen korábban a televíziózásban nem volt jellemző. A várakozásokat az elkészült sorozat sem múlta alul: a nyitó epizód a Deadwood 2004-es premierje óta az HBO legnézettebb műsora volt az Egyesült Államokban, és az első évad egésze is kimagasló nézettséget hozott: egy-egy részt átlag 10,7 millióan követtek figyelemmel.

Gengszterkorzó, a díjnyertes sorozat

A Gengszterkorzó az Emmy- és a Golden Globe-díjátadón is jól szerepelt. Összesen tizennyolc Emmy-jelölést kapott, melyből végül nyolcat váltott szoborra, például Scorsese Emmy-díjat kapott a rendezésért. A szériát három kategóriában tartották Golden Globe-ra esélyesnek, végül két díjjal jutalmazták: egyet a legjobb drámasorozatként, egyet pedig a főszereplő, Steve Buscemi alakítása kapott. A széria a kritikusok tetszését is elnyerte, a Time magazin, a New York Daily News és a GQ egyaránt 2010 legjobb tévés produkciójának nevezte.

A sorozat történetéről

A szesztilalom idején, az 1920-as évek Atlantic Cityjében játszódó történet középpontjában a valós személyről mintázott Enoch Thompson (becenevén Nucky) áll, aki részben politikusként, részben gengszterként uralja a várost. Miután a sorozatot Nelson Johnson Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City című történeti munkája ihlette, a széria számos valós személyt és megtörtént eseményt vonultat fel, ezeket tarkítja fiktív elemekkel.

A most képernyőre kerülő második évad néhány hónappal az előző szezon eseményei után, 1921-ben játszódik. A történet során Nuckynak több nehézséggel is szembe kell néznie: először az 1920. évi választások miatt indítanak ellene szövetségi nyomozást (választási csalással gyanúsítják), majd rá kell jönnie, hogy közeli barátai és családtagjai is ellene fordultak, és bármikor készek elárulni. Eközben alvilági és politikai ellenfelei is szorongatják, Al Capone, Lucky Luciano, Arnold Rothstein és Meyer Lansky mind részesülni szeretnének abból a hatalomból és vagyonból, ami eddig csak Nuckyt illette. Nucky fekete megfelelője, a helyi afroamerikai közösség vezetője, Chalky White is nehéz helyzetbe kerül, miután a Ku Klux Klán rajtaüt a bandáján, és annak több tagjával végez.

A véres események ellenére a második évad sokkal több humoros képsort tartogat, mint az előző, és a családi viszonyok ábrázolására is nagyobb hangsúlyt fektet, például Nucky Margaret gyermekeivel való kapcsolatára, illetve a Jimmy családjában zajló eseményekre is jobban rávilágít. Emellett persze a politikai csatározások bemutatása és az akciódús jelenetek sem maradnak el – mindez a már megszokott, sárgás és barnás tónusú képi világgal.

Visszatérnek az ismert karakterek

A második szezonra visszatérnek a már ismert karakterek és színészek: Nuckyt továbbra is Steve Buscemi formálja meg, aki független filmektől (a Coen testvérek több alkotásában és Tarantino-filmben is láthattuk) a nagy költségvetésű közönségsikerekig (Con Air - A fegyencjárat, Armageddon) sok mindenben feltűnt már, és a Gengszterkorzó írójának előző sorozatában, a Maffiózókban is láthatta a közönség. Barátnőjét, a kétgyermekes Margaret Schrodert az annak idején a Trainspottinggal feltűnt Kelly Macdonald játssza, pártfogoltját, az első világháborút megjárt Jimmy Darmodyt a Dawson és a haverokban is látott Michael Pitt alakítja. Chalky White szerepében a Drót Omarját, Michael Kenneth Williamst láthatja a közönség; Jimmy édesanyját (egyszersmind Nucky régi barátját) Gretchen Mol (Az első szexikon), Jimmy a háborúban szörnyű sebet szerzett, ezért állandóan maszkot viselő katonatársát, Richard Harrow-t Jack Huston (A kívülálló) formálja meg. Nucky testvérét, a seriffként dolgozó Elit Shea Whigham (A zsaruk becsülete), Nelson Van Alden ügynököt pedig A szabadság útjaiért Oscar-díjra jelölt Michael Shannon személyesíti meg. A sorozatban feltűnnek a kor ismert gengszterei is, például Al Capone (a New York bandáiban látott Stephen Graham), Lucky Luciano (a Ments meg! című sorozat Tonyja, Vincent Piazza) vagy Arnold Rothstein (az Egy komoly emberért Golden Globe-ra jelölt Michael Stuhlbarg).

A sorozat szinkronhangjai

Karakter Színész Szinkronhang
Enoch 'Nucky' Thompson Steve Buscemi Végh Péter
Jimmy Darmody Michael Pitt Orosz Ákos
Margaret Schroeder Kelly Macdonald Pálmai Anna
Eddie Kessler Anthony Laciura Szombathy Gyula
Al Capone
Stephen Graham
Rába Roland
Lucky Luciano Vincent Piazza Rajkai Zoltán
Arnold Rothstein Michael Stuhlbarg Fekete Tibor
Chalky White Michael Kenneth Williams Dolmány Attila
Nelson Van Alden Michael Shannon Haás Vander Péter
Lucy Danziger Paz de la Huerta Kovács Patrícia
Johnny Torrio Greg Antonacci Fodor Tamás
Ward Boss Boyd Edward McGinty Melis Gábor
Ward Boss Fleming Victor Verhaeghe Németh Gábor
Ward Boss O'Neill William Hill Várkonyi András
Ward Boss Neary Robert Clohessy Varga T. József
Gillian Darmody Gretchen Mol Agócs Judit
Angela Darmody Aleksa Palladino Szávai Viktória
Richard Harrow Jack Huston László Zsolt
Rose Van Alden Enid Graham Incze Ildikó

Az alkotókról

A széria alkotója, vezető producere és írója a négyszeres Emmy-díjas Terence Winter, aki az HBO nagysikerű sorozatához, a Maffiózókhoz huszonöt epizód megírásával járult hozzá, korábban pedig a Xena, a harcos hercegnőbe és a Flipperbe is bedolgozott. A vezető producerek között találjuk többek között a pilotot rendező Martin Scorsesét és Mark Wahlberget, aki az HBO több sorozatánál (Törtetők, Kergetjük az amerikai álmot, In Treatment) dolgozott már hasonló minőségben – mint ahogy a szintén vezető produceri, illetve rendezői és írói teendőket is ellátó Timothy Van Patten is, aki pedig a The Pacific - A hős alakulat munkálatait felügyelte korábban.

További rendezők:
David Petrarca
Itamar Moses
Ed Bianchi
Jeremy Podeswa

További írók:
Howard Korder
Susanna White
Steve Kornacki
Bathsheba Doran

Az alkotók és a színészek a sorozatról

Terence Winter egy korábbi interjúban így vallott a sorozat megszületéséről: „Mindig is érdekelt a húszas évek világa, és úgy általában, a gengszterek élete. A Maffiózók végeztével az HBO azzal állt elő, hogy nézzem át a Boardwalk Empire című könyvet, amelyre Mark Wahlberg és a partnere, Steve Levinson bukkant rá. Olvasd csak el, hátha látsz benne olyat, amiből kihozhatsz egy sorozatot – mondták. És amikor már az ajtóban voltam, utánam szóltak: Ja, egyébként Martin Scorsese is benne lenne, ha találsz benne elég anyagot egy sorozathoz. Mire én csak annyit tudtam válaszolni: Biztosan fogok.”

Nucky Thompson szerepére Steve Buscemi volt Terence Winter első választása: azt gondolta, az emberek úgysem tudják, hogy nézett ki a figura mintájául szolgáló Nucky Johnson, ezért nem törekedett a külső hasonlóságra, inkább a megfelelő személyiséget próbálta megtalálni. Buscemi viszont nem nagyon hitt magában, legalábbis ez derül ki a The Telegraphnak adott interjújából: „Amikor átolvastam a forgatókönyvet, már az első oldalnál láttam, hogy egy igazán kemény férfit kell eljátszani. Úgyhogy amikor Terry felhívott, és azt mondta, hogy Martyval engem akarnak a szerepre, nem igazán vettem komolyan. Azt válaszoltam: Nézd, tudom, hogy más színészekben is gondolkodtok, megtisztelő, hogy engem is bevettetek a szórásba. Mire ő: Nem, nem, Steve, épp most mondtam, hogy téged akarunk.”

Buscemi ma már persze örömmel alakítja Nuckyt, akit inkább tart politikusnak, mint gengszternek: „Ő egy politikus, aki élvezi a pozícióját, és az ezzel járó jólétet is. Korrupt, persze, de soha nem gondolna úgy magára, mint egy gengszterre… ő csak üzletel a gengszterekkel” – fogalmaz.

Az első évadhoz képest sokat fejlődött Nucky szeretőjének, Margaretnek a karaktere, aki alkoholista és szerencsejátékos férje mellől vetődött Nuckyhoz, és a férfi révén társadalmi befolyásra is szert tett. „Az elején még eléggé bosszantott a karakter. Amikor megnéztem a pilotot, emlékszem, azt mondtam magamban: Istenem, milyen betegesen néz ki. Ebben az évadban viszont – Nucky segítségével – kikerül szorult helyzetéből, erőssé tud válni” – véli Margaret alakítója, Kelly MacDonald.

A második évadban fontos szerepet játszik Jimmy is, akiről így vall megformálója, Michael Pitt: „Bár a gengszterek nagy részének valós mintája van, Jimmy kitalált figura. Ezzel együtt nagyon tisztelem őt: visszatért a háborúból, ami eléggé összezavarta, de mindig megpróbál helyesen cselekedni. Sérültnek érzi magát, és bevonzza azokat az embereket, akik szintén azok, a maga módján megpróbál segíteni nekik. Elkezdi építeni a saját bandáját, és a második évadra határozottabbá is válik, sokkal inkább a maga feje után megy.”

A Boardwalk Empire - Gengszterkorzó második évadja – a kódolatlan premier után – november 14-én érkezik az HBO-ra:
• szinkronos premier: november 14. hétfő, 21:20
• eredeti nyelvű, feliratos premier: november 16. szerda, 23:35

Az új részek hétfő, illetve szerda esténként láthatók a csatornán.

A sorozat legújabb epizódjai továbbra is már az amerikai premier másnapján felkerülnek az HBO GO és az HBO OD filmtárba.

2011-11-14

Tisztelt Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a jelen honlap cookie-kat használ olyan webes szolgáltatások és alkalmazások nyújtása céljából, melyek cookie-k nélkül nem lennének elérhetőek az Ön számára. A jelen honlap használatával Ön hozzájárul, hogy a böngészője fogadja a cookie-kat.

 

A cookie-k használatáról és a használatuk módosításáról itt tájékozódhat.


Többet ne jelenjen meg